HTML

"¡No Pasarán!"

"nemcsak a szemetek tudnak magyarul"

Friss topikok

A Magyar Antifasiszta Liga Nyilatkozata

2008.07.03. 09:02 demokratikus

A Magyar Antifasiszta Liga tagjai és szimpatizánsai megdöbbenéssel értesültek az Alkotmány­bíróság tegnap kihirdetett állásfoglalásáról, melyben alkotmányellenesnek minősítette és megsemmisítette a kisebbségek elleni gyűlöletkeltésre alkalmas szóbeli becsületsértés tényállását a Büntető Törvénykönyvbe beemelő törvényhozói rendelkezést. Tette ezt a radikális jobboldal által a fasizmus felett 60 évvel ezelőtt aratott világméretű győzelem leplezetlen megkérdőjelezésére, primitív, reváns-ihlette lejáratására irányulóan, egy számukra kívánatos társadalmi értékváltás kierőszakolásának nem titkolt céljával, immár szinte mindennaposan szervezett fasiszta jellegű erődemonstrációk idején.

 A hatalmi struktúrában betöltött központi szerepből táplálkozó magasívű jogelméleti eszme­futtatások közepette, úgy tűnik, néhány lényeges körülmény figyelembe vételére nem futotta már e tisztelni rendelt grémium erejéből. Döntése egy cseppet sem tükrözi a társadalom irányításáért, az erkölcsi értékrend alakításáért a jogrendszer felé már a római joggyakorlatban megfogalmazott felelősségi axiómát, figyelmen kívül hagyja a nem kívánatos társadalmi devianciák visszaszorí­tásában – a jelenségek kiváltó okainak felszámolásához közelítés mellett – a jogalkotást megillető kivételezett szerepet, kirívóan életszerűtlenül érvel akkor, mikor arra hivatkozik, hogy a gyűlölet kifejezésével elkövetett becsületsértés nem büntetőjogi kategória, és a fennálló jogszabályi háttér alkalmazásával is elérhető a sértettek polgári jogi védelme. Ha ugyanis ez utóbbi álláspontnak realitása lenne, a veszélyeztetett társadalmi csoportok nem hangoztatnák rendületlenül a náci időket felidéző érzéseiket és kiszolgáltatottság érzésüket, hathatós intézkedés születhetne a paramilitáris szervezetek hungarista-utánérzetű egyenruháiknak, árpádsávos zászlóiknak betiltásáról és legalább néhány pozitív jogalkalmazási példára lehetne hivatkozni. De, sajnos, nem lehet egyre sem ! A mind szélesebb elterjedést mutató tömeges, rasszista, kirekesztő, antiszemita jelenségek mind határozot­tabban próbára teszik a társadalom türelmét és óhatatlanul fizikai konfliktusokhoz fognak vezetni.

 Az egyébként is a jobboldal irányában sorozatosan elfogultnak mutatkozó ítéletek hosszú sora nem éppen a mai Magyarország igazságszolgáltatásának dícséretét képes zengeni; olyan kép láttatja magát, mintha a bírói kar a fasisztoid-fasiszta jelenségekkel szimpatizálna. Mind szélesebb körben és mind gyakrabban lehet hallani az elégedetlenség kifejeződését, egyenesen "fiskális diktatúra" emlegetését. Az AB határozata olaj volt erre a tűzre; egyértelműen a neonáci-orientáltságú szélsőjobb erők támogatottság érzésének erősítésére alkalmas.

A 24. órához értünk a kialakult előnytelen látszat tudatos megváltoztatásának megkezdésében.

A Magyar Antifasiszta Liga ebben a helyzetben egyenesen követeli a kormánytól, hogy az AB megfogalmazott – egyesek számára egyenesen cinikusnak tűnő – buzdítását magáévá téve, rövid időn belül új törvényjavaslatot terjesszen a parlament elé a faji, vallási, etnikai, szexuális irányultságbeli kisebbségi létében gyűlölet szításával megvalósított személyes, v. csoportos becsületsértés egységes és egyszerűsített üldözhetőségének megvalósítása érdekében. Követeljük továbbá, hogy a személyhez-csoporthoz fűződő jogok össze nem keverhetőségével érvelő AB-határozat ezen kitételének figyelmen kívül hagyásával, a megállapodott európai polgári demokráci­ákban egy összetartozó csoportot ért sérelmet bármely tagja által érvényesíthetőnek elfogadó alkotmányos értelmezésre apellálva, változatlanul építse be ezt a jogintézményt a készülő új szabályzásba. Ennek az alapvető antifasiszta érdekeket kifejező, a köznyugalmat szolgáló törvénytervezetnek újbóli parlamenti elfogadtatását politikai  prioritásként kezelje.

Minden érdekelt figyelmébe ajánljuk az e tárgyban ma különösen aktuális aforizmát: 'nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani !'

 Budapest, 2008 július 1.

A Magyar Antifasiszta Liga
Ügyvezető Testülete

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nopasaran.blog.hu/api/trackback/id/tr71550696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása