HTML

"¡No Pasarán!"

"nemcsak a szemetek tudnak magyarul"

Friss topikok

Új formációban a szélsőjobb erőszak (még csak Németországban)

2008.05.14. 10:24 demokratikus

A szélsőjobboldali erőszak új formájának megjelenésére figyelmeztetett a német belügyminiszter és a rendőrség szakszervezetének vezetője. 
Értesülések szerint a május elsején több németországi városban szélsőséges tüntetők között lezajlott összecsapások anyagait elemezve Wolfgang Schäuble miniszter, továbbá a rendőrség részéről Konrad Freiberg egyaránt arra a következtetésre jutott, hogy a szélsőjobboldalon aktivizálódtak a nyílt erőszakot alkalmazó úgynevezett autonóm nacionalista csoportok. Ezek a csoportok mind megjelenésükben, mind eszközeikben különböznek a „hagyományos” neonáci, illetve szkinhed csoportosulásoktól – hangoztatták a hatóságok.

Konrad Freiberg nyilatkozatában utalt arra, hogy ilyen jellegű autonóm csoportokat eddig a szélsőbaloldalon tartottak számon. Az elmúlt év nyarán ezek a talpig feketébe öltözött, fekete csuklyás tüntetők zavarták meg a G-8 országcsoport heiligendammi csúcsértekezletét. A legutóbbi május elsejei megmozdulásokon, elsősorban Hamburgban ugyanakkor magukat autonóm nacionalistának nevező – és hasonló öltözetű – szélsőjobboldali csoportokat figyeltek meg. Egyik képviselőjük szerint nacionalista jelszavaikkal és provokatív magatartásukkal elsősorban a fiatalokat kívánják megszólítani.

Rendőrségi értékelések szerint az említett autonóm nacionalista csoportok feltűnése meglehetős zavart okoz az eddigi neonáci stratégiában. A szélsőjobboldal vezető erejének számító Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) ugyanis attól tart, hogy a szóban forgó csoportosulások mindenekelőtt militáns, provokatív fellépésükkel elriaszthatják a potenciális szimpatizánsokat, megzavarva azokat a törekvéseket, amelyek az NPD erősödését, illetve az egyes tartományokban való térnyerését elsősorban politikai eszközökkel célozzák.

Forrás: (www.HVG.hu)

Szólj hozzá!

Címkék: berlin náci skinhead anita fasiszta antifa autonom

A bejegyzés trackback címe:

https://nopasaran.blog.hu/api/trackback/id/tr9467727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása